«Lloydovi slikopisi»

lloydovi_slikopisi1.jpgMuzej brodskog posavlja i Dubrovački muzeji - Pomorski muzej imaju čast pozvati Vas i Vaše prijatelje na otvorenje izložbe «Lloydovi slikopisi» svjedočanstva o Sredozemlju s kružnih putovanja putničkih parobroda Jugoslavenskog Lloyda 1930-ih godina četvrtak, 5. srpnja 2012. godine u 19,30 sati, izložbena dvorana Muzeja Starčevićeva 40, Slavonski Brod. Izložba je otvorena do 5.8.2012.

Autori izložbe: đivo Bašić

Likovni postav: Ivona Michl


Prezentirajući kružna putovanja parobroda „Kraljica Marija“ i „Princeza Olga“ kroz negative na staklu iz fundusa Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja te njihove reprodukcije, izložba  je zanimljivo svjedočanstvo o obalama Sredozemlja 30-tih godina 20. stoljeća.


Sjedište mu je bilo u Splitu, a imalo je 26 parobroda (44,15% ukupne tonaže u tadašnjoj državi), od kojih su „Kraljica Marija“ i „Princeza Olga“ bili putnički, namijenjeni kružnim putovanjima.

Kružna putovanja „Kraljice Marije“ i „Princeze Olge“ obuhvaćala su zemlje Sredozemlja (Grčku, Tursku, Palestinu, Egipat, Maroko, Tunis, španjolsku i Italiju). Karakterizirala ih je prvoklasna udobnost i vrlo niske cijene jer se radilo o organiziranim putovanjima, a bila su dostupna i srednjim slojevima društva, kao što su činovnici i obrtnici.

Jugoslavenski Lloyd bilo je najjače parobrodarsko društvo u Kraljevini SHS, a nastalo je 1. siječnja 1929. godine spajanjem pomorskih društava Atlantska plovidba „Ivo Račić“ i „Jugoslavensko-amerikanska plovidba“. Prijave za putovanje primao je Izvršni odbor Jadranske straže u Splitu i vi njezini odbori u ondašnjoj Jugoslaviji.

Posebice je zanimljivo što je upravo ‘’Princeza Olga“ prevezla jedno od većih hodočašća u Svetu Zemlju u hrvatskoj povijesti, i to od 9. srpnja do 4. kolovoza 1937., kada je hodočasnike predvodio zagrebački nadbiskup dr. Alojzije Stepinac.

Domaći i strani tisak donosio je izvješća i fotografije s kružnih putovanja, tijekom kojih su bila organizirana predavanja o mjestima koje su pohodili. Uspomene su ostale zabilježene i u raznim publikacijama, pa i knjigama Grge Novaka, Vladimira Nazora i drugih.

Veći dio Zbirke negativa na staklu iz Pomorskoga muzeja u Dubrovniku, koja ima 1502 komada, odnosi se na kružna putovanja putničkih parobroda Jugoslavenskoga Lloyda „Kraljice Marije“ i „Princeze Olge“. Na njima su prikazani brodski interijeri, luke i gradovi s kružnih putovanja.

Negative na staklu, uz još nekoliko predmeta s logotipom Jugoslavenskoga Lloyda, Pomorskomu muzeju u Dubrovniku ustupilo je Hotelsko poduzeće „Dubrovnik“ 1964. godine, i tako upotpunilo tadašnju muzejsku zbirku opreme i pribora.

Lloydovi slikopisi.jpg