Medaljerstvo Ive Kerdića u pola stoljeća umjetničkog stvaralaštva

U četvrtak 24. svibnja 2012. godine, s početkom u 19 sati, Tatijana Gareljić održat će predavanje pod nazivom "Medaljerstvo Ive Kerdića u pola stoljeća umjetničkog stvaralaštva".

Tatijana Gareljić autorica je istoimene izložbe koja od ožujka 2012. gostuje u Muzeju Slavonije, kao i pratećeg, istoimenog kataloga.

Izložbu "Ivo Kerdić" moguće je u Muzeju Slavonije razgledati do 27. svibnja 2012.

 

Izložba "Ivo Kerdić"

Ivo Kerdić (19.05.1881 - 27.10.1953) veliki je hrvatski kipar i još veći medaljer koji je u umjetničkoj grani sitne plastike dosegnuo do vrhunca metijerskog i kreativnog stvaralaštva. Osim memorijalnog karaktera, izložba ima i obilježja 'otkrića'.

Namjera izložbe je javnosti pokazati brojna vrsna djela iz vrlo plodnog opusa majstora koji se čuvaju u fundusu Moderne galerije. Izložba je i prilika da pred oči publike bude izneseno 'skriveno blago' i skrene pozornost stručne javnosti na Kerdićevo osebujno stvaralaštvo, te se vjerodostojno proširi saznanje onjemu i njegovu mjestu u okvirima hrvatske i europske produkcije sitne plastike i medaljerstva.

Moderna galerija je prvotno pripremila izložbu u povodu 130. obljetnice rođenja Ive Kerdića, isključivo iz svoga fundusa. Autorica izložbe Tatijana Gareljić, kustosica i voditeljica Zbirke medalja Moderne galerije, izabrala je brojna Kerdićeva djela dosad posve nepoznata javnosti, a koja će se do 27. svibnja moći razgledati i u Muzeju Slavonije Osijek.