Muzej Valpovštine

valpovo_dan_muzeja.jpgProgram održavanja Dana muzeja

Ove godine  Dan muzeja obilježavamo prigodnom izložbom o radu našeg Muzeja. Nakon obnove rada 2006.godine naš muzej upravo djeluje po zadanim smjernicama za rad muzeja u novom tisućljeću.

Sukladno našim financijskim mogućnostim djelujemo u skladu s novim izazovima. Prošle godine bilo je 55 godina od osnutka našeg muzeja. Kako to nismo posebno obilježili ove godine ćemo to uklopiti u proslavu Dana muzeja.Naime prigodna izložba uz obilježavanje Dana muzeja "Muzeji u svijetu promjena-Muzej Valpovštine danas" posvećena je radu našeg muzeja. U uvodnom dijelu izložbe kratki je osvrt na rad u prošlom stoljeću i prekid rada od 1991-2006. godine dok je naglasak stavljen na posljednjih šest godina djelovanja - rad u 21 st. i djelovanje u skladu s novim izazovima koji se danas stavljaju pred moderne muzeje. Izložba će biti postavljena u novo obnovljenoj izložbenoj dvorani u glavnoj palači dvorca.To će ujedno biti prilika da građani prvi put nakon obnove (obnova je u tijeku) vide novo uređeni prostor.

Na otvorenju izložbe nastupit će učenici Osnovne glazbene škole koja također djeluje u dvorcu i s kojom imamo uspješnu suradnju.

Izložba " Muzeji u svijetu promjena-Muzej Valpovštine danas" bit će otvorena  17.svibnja u 19.sati. Iste večeri bit će otvorena i izložba slika slikarice Slobodanke Grive- šokac.S ateljeom "Griva" veže nas dogogodišnja suradnja.

Na sam Dan muzeja, muzej će biti otvoren od 10-21 sat.Posjetitelji će moći pogledati dvije novootvorene izložbe kao i stalnu izložbu "Ostavština plemićke obitelji Prandau-Normann" na koju će biti vraćen  obnovljeni stolić s kornjačevinom (restauriran u radionici varaždinskog muzeja).  Već smo ustalili običaj da povodom Dana muzeja posjetitelje upoznajemo s obnovljenim  izložcima. Za one koji to još nisu učinili bit će  prilika za  pogledati privremenu izloložba "Valpovština u vrtlogu II svjetskog rata" (studeni 2011.- lipanj 2012.) Slikarica Slobodanka Griva -šokac će 18.svibnja na svojoj izložbi od 14-21 imati otvoreni atelje i prezentaciju svog dugogodišnjeg rada.

Zavjetna kapelica sv.Roka sa kriptom plemićke obitelji i Memorijalnim centrom Podunavskih švaba bit će otvorena od 16-19 sati. Kapelica se inače otvara samo po najavi za posjet zbog pomanjkanja muzejskog osoblja. Svi sadržaji su na dan muzeja besplatni.


IZLOŽBA- prigodna za Dan muzeja

Ustanova:  Ustanova za kulturne djelatnosti "Ante Evetović -Miroljub" Valpovo, Muzej Valpovštine

Organizator: Muzej Valpovštine

Naslov izložbe: "Muzeji u svijetu promjena- Muzej Valpovštine danas"

Mjesto održavanja: Dvorac Prandau-Normann

Datum početka 17.svibanj 2012. – Datum završetka: 17.lipanj 2012.

Otvorenje (vrijeme): u 19 sati

Kratki opis: Rad Muzeja Valpovštine u proteklih pet godina s naglaskom na usvojene smjernice za muzej novog doba.

Duži opis: Muzej je prošle godine navršio 55 godina postojanja.U uvodnom dijelu izložbe kratki je osvrt na rad u prošlom stoljeću i prekid rada od 1991-2006. godine dok je naglasak stavljen na posljednjih šest godina djelovanja - rad u 21 st. i djelovanje u skladu s novim izazovima koji se danas stavljaju pred moderne muzeje.

Autor stručne koncepcije: Mirjana Paušak

Autor likovnog postava: Mirjana Paušak

Cijena ulaznice: ulaz slobodan
 

IZLOŽBA -povremena

Ustanova:  Ustanova za kulturne djelatnosti "Ante Evetović -Miroljub" Valpovo, centar za kulturu

Organizator: Centar za kulturu

Naslov izložbe: "Atelje Griva"

Mjesto održavanja: Dvorac Prandau-Normann

Datum početka 17.svibanj 2012. – Datum završetka: 17.lipanj 2012.

Otvorenje (vrijeme): u 19 sati

Kratki opis: Novije slike iz ateljea " Griva"

Dulji opis: Postav slika iz ateljea " Griva" autorice Slobodanke Griva -šokac, otvoreni atelje na Dan muzeja i prezentacija rada navedenog ateljea.

Autor stručne koncepcije: Slobodanka Griva - šokac

Postava: Nada Kavicki

Cijena ulaznice: ulaz slobodan