Produženje trajanja izložbe Adolfa Waldingera

G-71.jpgIzbor ulja i restauriranih crteža

Zbog iznimno velikog zanimanja osječke publike, specijalizirani mikropostav crteža i ulja A. Waldingera unutar stalnog postava GLUO, produžuje se do 12. veljače.

Posebno će za Noć muzeja 2012. Galerija likovnih umjetnosti pripremila je izbor restauriranih crteža Adolfa Waldingera (1843. - 1904.), koji dugo godina nisu bili dostupni široj publici.

Točno prije tri desetljeća održana je zadnja retrospektivna izložba hrvatskog slikara realističnog pejsaža, jednog od najznačajnijih predstavnika osječke crtačke škole Adolfa Waldingera u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku. Tom prigodom tiskana je monografija Ota švajcera. Od ukupno dvjestotinjak crteža u proteklih pet godina restaurirano je u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu u Odjelu za papir i kožu, dvadesetak i oni su biti predstavljeni na izložbi. Crteži i studije olovkom, ugljenom i kredom, nastali su 70-ih i 80-ih godina 19. stoljeća u vrijeme njegova školovanja u Beču te na brojnim putovanjima. Najveći broj nastao je nakon povratka sa studija u Osijeku i okolici. Osim crteža posjetitelji će moći vidjeti i njegova malobrojna ulja intimnih dimenzija, od kojih se desetak nalazi u osječkoj galeriji.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731