Muzej Slavonije

muzej_slavonije_osijek.jpgDana 18. svibnja 2011. obilježava se Međunarodni dan muzeja. Muzej Slavonije se i ove godine prigodnim programom uključuje u njegovo obilježavanje.

Program Vam dostavljamo u prilogu, a više o programu možete naći i na našim web-stranicama.

 

Završno događanje Dana muzeja u Muzeju Slavonije Osijek održat će se u - kinu!

U Uraniji će se, u suradnji s Kinematografima Osijek, 18. svibnja u 21 sat održati svečana premijera dokumentarnog filma „Mišina“, u koprodukciji Muzeja Slavonije Osijek i Trotoar d.o.o. Mišina, tj. mijeh, najprepoznatljiviji dio tradicijskog instrumenta gajdi, ime je i orkestra koji djeluje unutar Udruge glazbene starine osnovane s ciljem okupljanja glazbenika koji sviraju instrumente s mijehom. Film se bavi četvoricom njihovih najaktivnijih članova, trojicom gajdaša i jednom gajdašicom, koji svojim dugogodišnjim muziciranjem i promoviranjem, ali i proučavanjem, dokumentiranjem, izradom ovog starog glazbala, čuvaju tradicijsku baštinu istočne i središnje Hrvatske i šire regije te mu udahnjuju jedan novi život , možda i ne toliko dalek od onog gotovo zamrlog izvornog. Dokumentarnim filmom „Mišina“ Muzej Slavonije Osijek pridonosi promoviranju i zaštiti umijeća izgradnje i sviranja gajdi i duda u istočnoj i središnjoj Hrvatskoj, koja se od 2010. godine nalazi na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture.

Film je režirao Krešimir Lendić, a scenarij potpisuje Ana Wild. Na dokumentarnom filmu bili su angažirani i Vjeran Hrpka (direktor fotografije), Goran Markovanović (montaža) i Vedran Kralj (producent)

Nakon premijere slijedi zakuska uz druženje u predvorju Kina.

 

U srijedu 18. svibnja 2011., u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, s početkom u 18 sati, u prostoru Muzeja Slavonije održat će se predstavljanje monografije NEKROPOLE RIMSKODOBNE MURSE autorice dr. sc. Hermine Göricke-Lukić. Monografiju će predstaviti prof. Ante Rendić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu.
 
Monografija je doktorski rad obranjen na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2009., (mentor dr. sc. Marin Zaninović). Disertacija Hermine Göricke-Lukić vrijedan je doprinos hrvatskoj arheologiji kojom Mursa postaje jednim od rijetkih gradova s izloženim ukopima svih rimskih nekropola. Ovako sustavno i pregledno izlaganje materijala osnovna je i nužna podloga za bilo kakva daljnja znanstvena promišljanja o rimskodobnoj Mursi.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731