Gradski muzej Virovitica

Kabinet sjecanja.jpgVas poziva na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja.

Inspirirani ovogodišnjom temom uloge muzeja u očuvanju sjećanja i priča s raznih područja baštine lokalne zajednice, osmislili smo događanja s ciljem oživljavanja individualnog, obiteljskog i kolektivnog sjećanja vezanog uz identitet grada Virovitice i njene okolice.

Dođite u naš Kabinet sjećanja/Spomenar!!!

Pridružite nam se u muzejskoj cjelovečernjoj akciji oživljavanja sjećanja u ambijentu Stare Virovitice i kutku Dvorca prilagođenom ovom događanju.

Donesite u Muzej stare obiteljske fotografije, zabilježene tradicije običaja virivitičkih sela, fotografije Dvorca, fotografije stare Virovitice!!!

Pretražite tavane i donesite svoj misteriozan, zaboravljeni predmet i otkrijte nam njegovu tajnu!

Prepuštamo Vam predstaviti svoje predmete, ispričati njihove priče, sjećanja vezana uz predmet.

Događanje ćemo kontinuirano dokumentirati video kamerom te na taj način pohraniti kao svojevrstan dokument, digitalni zapis sjećanja, priča i njihovih interpretacija kao mogućih zanimljivih i značajnih informacija koje doprinose kulturnom identitetu Virovitice.

Prošećitie s nama arheološkim lokalitetima u centru Virovitice uz stručno vodstvo kustosice Silvije Salajić i prisjetite se tajni koje čuvaju ulice i mjesta vašeg grada.

Virovitički pustolov i pomorac Slavko Cimerman predstavit će nam svoju zbirku suvenira te podijeliti sjećanja na svoja putovanja Afrikom.

Paralelno će se Velikoj dvorani odvijati koncert g. Kovačevića, učenika Jana Vlašimskog, koji će izvoditi popularne skladbe svoje mladosti.

Na njegove melodije će zaplesati mladi plesni par Plesnog centra Virovitica, a slobodno možete i Vi!!!

Oživjet ćemo sjećanja na prve plesove u plesnoj dvorani dvorca Pejačević, na zaboravljena mjesta gdje se prije izlazilo, plesalo, zabavljalo.

Možete i sjećanje na ovo događanje ponijeti sa sobom kući fotografirajući se unutar pripremljenog uvećanog predloška povijesne fotografije fototeke Muzeja.

Program Međunarodnog dana muzeja u Gradskom muzeju Virovitica, 18. svibnja 2011., srijeda:
1. Slavko Cimerman – tribina za učenike Gimnazije Petra Preradovića,  12.00 sati
2. šetnja arheološkom zonom Virovitice, 17,00 sati
3. Kabinet sjećanja/Spomenar, 18,00 sati
4. Sjećanja na Afriku – mala izložba suvenira Slavka Cimermana – 19.00
5. Koncert na violini g. Ivana Kovačevića i prezentacija starih plesova, suradnja s Plesnim centrom Virovitica, 19,00 sati

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731