"Goldhauben - zlatare"

U petak, 15. travnja 2011., s početkom u 19 sati, u prostorijama Muzeja Slavonije otvorenje je izložbe "Goldhauben - zlatare".

Izložbom "Goldhauben - Zlatare" predstavljena su oglavlja iz Gornje Austrije i Slavonije rađena tehnikom zlatoveza. Zlatovezom urešena ženska oglavlja u Slavoniji - zlatare i svečana ženska oglavlja iz Gornje Austrije - Goldhauben pokazuju neke međusobne sličnosti. Upravo je cilj izložbe ukazati na sličnosti tradicijskih austrijskih i slavonskih oglavlja. Praksa dekoriranja svečanih oglavlja vezenih žicom, perlama, šljokicama, samtnim i zlatnim nitima u Slavoniji i Gornjoj Austriji možda čak vuče i neke zajedničke korijene još iz razdoblja srednjega vijeka prema ovamo.
 
Ova izložba nastala je u suradnji: Zemaljskog muzeja Gornje Austrije, Austrijsko-hrvatskog društva Gornja Austrija, Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera iz Županje, Muzeja Brodskog Posavlja iz Slavonskoga Broda, Gradskog muzeja iz Vinkovaca i Muzeja Slavonije Osijek.
 
Događaj otvorenja izložbe upotpunit će prikaz vezenja zlatoveza, kojega će prezentirati Ružica Raković Smiljanić i kratki koncert u suradnji s Hrvatsko-austrijskim društvom Osijek. Na koncertu će posjetitelji imati priliku ćuti glazbu iz vremena nošenja zlatnih kapica u Austriji i zlatara u Slavoniji: odabrane pjesme popularne austrijske glazbe iz 19. stoljeća u izvođenju akademske pjevačice Tamare šarlije i profesorice klavira Ivane Glavočević i hrvatske tradicijske glazbe đakovštine u izvedbi ženske vokalne skupine iz KUD-a Gorjanac u pratnji Ivana Lovića, samičara i gajdaša.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731