«Izgradnja kuća nabijača u Sonti u XX. stoljeću»

Gradski muzej Vinkovci, Potkrovlje - Središnji prostor Stalnog etnološkog postava, Trg bana Josipa šokčevića 16, Vinkovci

Petak, 18. ožujka 2011., U 18 sati

Hrvatska matica iseljenika ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima i Gradski muzej Vinkovci

čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige Ivana Andrašića «Izgradnja kuća nabijača u Sonti u XX. stoljeću»

Kuće nabijače nisu samo objekti za stanovanje, već su simbol jednoga načina života, simbol duše i osobitosti starih šokaca koji su ih gradili i koji su živjeli u njima. Kuće nabijače se više ne grade, a kontinuitet u stvaranju autentične kulturne baštine sve se manje osjeća u okružju sveopće globalizacije. No, Ivan Andrašić smatra kako bitka nije izgubljena i da bi se autentična kulturna baština šokaca ipak mogla nastaviti stvarati.


U predstavljanju sudjeluju:

Ivan Andrašić, (1955.) hrvatski književnik, šokac iz Sonte. Stalni je dopisnik hrvatskog tjednika Hrvatska riječ iz Subotice. Aktivan je u radu hrvatske zajednice u Vojvodini, a kao član i u radu Kulturno prosvjetne zajednice Hrvata šokadija iz Sonte.

Tomislav Žigmanov, prof., ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, književnik, publicist, aktivni član hrvatske zajednice u Vojvodini

Katarina čeliković, prof., menadžerica kulturnih aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Izdavač: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731