Samostalna izložba Vesna Sokolić

akademska slikarica, Zagreb

Otvorenje izložbe je u četvrtak 10 ožujka 2011. godine u 19 sati.

vesna_sokolic.jpg

Izložba je u okviru manifestacije Pečuh, europski grad kulture 2010. bila postavljena u listopadu 2010. godine u prestižnom prostoru Vasváry-háza u samom središtu Pečuha, a nakon toga, od četvrtka 10 do kraja ožujka 2011. godine biti će postavljena u Galeriji likovnih umjetnosti, Osijek. Izložba sadrži 40 ulja na platnu Vesne Sokolić, jedne od slikarica - doajena hrvatske suvremene umjetnosti, nastalih između 1962. i 2010. godine.


Vesna Sokolić rođena je 1924. godine u Zagrebu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 1946. godine. Studirala je u klasama velikana hrvatske likovne umjetnosti 20. stoljeća, profesora Mujadžića, Babića, Hegedušića, Becića, Mezdjića i Tartaglie kod kojega je polazila i specijalku. Godine 1954/55. boravila je prvi puta studijski u Parizu, gdje stilski  započinje  njen koloristički intimizam. Godine 1956. udala se za slovenskog slikara Milana Bebruča s kojim će ostvariti brojne zajedničke izložbe. Od 1960. godine posvećuje se više pejzažnoj tematici. Motive nalazi u zavičaju Zagreba, najčešće Vrapča gdje i danas živi i djeluje, te Gorskog kotara, Istre i Primorja.                         

Samostalno je izlagala 1972., 1982., 1986., i 1990. godine u Zagrebu, a 1998. godine retrospektivno u Domu hrvatskih umjetnika. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama, najviše s ULUH-om. Od 1990.-1998. godine studijski je boravila je u Parizu, Nizozemskoj, španjolskoj, Italiji i Americi. Djela joj se nalaze u brojnim galerijama i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu, a slika Portret majke nalazi se u fundusu Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku.

U predgovoru kataloga izložbe dr. Ivanka Reberski, koja je ujedno i autorica njene velike likovne monografije, o slikarstvu Vesne Sokolić piše:

„Njezina likovna transformacija neprekidno traje u našoj sredini više od pola stoljeća i na samosvojni način dugo je usporedno, ali nezavisno, pratila kretanja tzv. Slikarske magistrale. Od samog početka nesputana i nepovodljiva, ostala je cijelo vrijeme postojana u stvaralačkoj autonomiji, došavši u preobrazbi likovne metafore do samih granica čistog slikarstva. Visokom umjetničkom kvalitetom dosegla je u nekoliko navrata autohtone vrijednosti stilskog izraza. Po iskazanim svojstvima predstavila nam se kao jedna od najsugestivnijih suvremenih koloristkinja, velikog senzibiliteta i raspona, koja je povrh toga suvremenom slikarstvu dala svoj obol u inventivnoj reinterpretaciji pejzaža, u izvorno nadahnutoj motivici amblematskog značaja. Osim tih formativnih svojstava, slikarstvo Vesne Sokolić, nabijeno snažnim pozitivnim emisijama.“

 

Izložbu su omogućili:

Ministarstvo kulture RH, Generalni konzulat  RH u Pečuhu

Osječko baranjska županija

Autorica predgovora kataloga Vesne Sokolić: dr. sc. Ivanka Reberski, Zagreb

Koordinatorica i kustosica izložbe: mr. sc. Jelica Ambruš, muzejska savjetnica 031 251 285; 091 22 66 611

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731