Radionica izrade i ukrašavanja licitara

U srijedu, 10.studenog 2010. godine s počekom u 11 sati u prostorijama Muzeja Slavonije Osijek održat će se konferencija za novinare povodom niza od 4 radionice izrade i ukrašavanja licitara koje će se održavati četvrtkom od 11. studenog do 2. prosinca 2010. u prostorima Muzeja Slavonije. Radionice su organizirane u suradnji s medičarsko-voskarskim obrtom "Blažeković" uz stručnu pomoć voditeljice Etnografskog odjela MSO-a Vlaste šabić.

U vremenu kada se bliži advent, Muzej Slavonije će u suradnji s medičarskim i voskarskim obrtom "Blažeković" pokrenuti niz od 4 radionice izrade i ukrašavanja licitara.

Licitari su medičarski proizvod. To su pečeni oblici od tijesta vrlo lijepo ukrašeni jestivom bojom koji svoj oblik dobijaju pomoću metalnih kalupa. U sjeverozapadnu Hrvatsku su se raširili iz Austrije, a zatim i u Slavoniju gdje su licitarski proizvodi stekli široku popularnost, posebno u vrijeme značajnih gradskih i seoskih događanja. Tako su se na najvažniji seoski datum, crkveni god široko poznat pod imenom kirvaj ili kirbaj pokraj crkve obavezno šarenili medičarski štandovi i nudili svojim kupcima slasne licitare za poklon. Licitari su dugo bili vrlo cijenjeni – bake i djede kupili bi taj slatkiš svojim unucima, a mladići svojim izabranicama, nerijetko i u dogovoru s njima najveće srce ili bebu. Kako je takva kupovina bila vrlo skupa mladić bi njome iskazivao i svoje imovno stanje, a kako mladići često nisu bili imućni kupovina velikog licitara znala je predstavljati i veliki problem. Simbolika licitara danas se mijenja. Ranije se poklanjanjem predmeta željelo darovanoj osobi pridodati osobine samog predmeta pa su licitarski konjići, kao simboli muževnosti i snage najčešće darovani dječacima, dok su bebe češće davane djevojčicama i djevojkama pred udaju. Darovani licitar mogao je iskazati i naklonost i prijateljstvo, dok su mali licitari s uzicom prilagođeni božićni ili drugi ukrasi.

Kako bismo u vremenu adventa bili spremni darivati i ukrašavati, tradicijski i umjetnički obrt "Blažeković" prenijet će nam dio svojih znanja koja njeguju i prenose više od pola stoljeća. četiri radionice okupit će od najstarijih do najmlađih naših sugrađana. Onima najmlađima prenijet će, osim znanja, i odgovornost da jedinu preostalu osječku tradiciju takve vrste ne predaju u ruke zaborava, a onim starijima da ponovno ožive gotovo zaboravljene tradicije darivanja licitara i ukrašavanja pomoću njih.

Medičarski i voskarski obrt "Blažeković" otvoren je u Osijeku 1954. g. kada je majstor Blažeković doselio s obitelji u Osijek. Obrt je nakon njegove smrti naslijedila kćer Antonija sa svojim suprugom Josipom Ranogajcem koji danas izrađuju tradicijske i umjetničke predmete. Obitelj Ranogajec svoja je tradicijska znanja proširila umjetničkim elementom te su otvoreni za sudjelovanje na različite načine.

Radionice će se održavati četvrtkom od 11. studenog do 2. prosinca 2010. u prostorima Muzeja Slavonije. Radionice su organizirane uz stručnu pomoć voditeljice Etnografskog odjela MSO-a Vlaste šabić.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731