«Kasnoantička nekropola u Zmajevcu»

Dana 29.10.2010. Muzej Slavonije u Osijeku otvora arheološku izložbu "Kasnoantička nekropola u Zmajevcu" i predstavlja istoimeni izložbeni katalog autorice, više kustosice i voditeljice Arheološkog odjela Slavice Filipović, prof.

Ovom će izložbom i pratećim izložbenim katalogom autorica izložbe, viša kustosica Slavica Filipović,prof., prezentirati rezultate desetogodišnjeg sustavnog zaštitnog arheološkog istraživanja koje se pod njezinim vodstvom provodilo na lokalitetu u Zmajevcu (Baranja).

U dosadašnjim opsežnim arheološkim istraživanjima kasnoantičke nekropole u Zmajevcu istražena je površina od oko 1.700 m2 na kojoj je pronađeno 175 grobova s brojnim iznimno vrijednim nalazima koji su iznova skrenuli pozornost široke stručne javnosti na arheološka nalazišta u sjeveroistočnom dijelu hrvatske Baranje, onodobnoj granici obrane Rimskog Carstva (dunavski limes).

Autorica Slavica Filipović,prof., jedna od naših nesumnjivo najaktivnijih terenskih arheologa, misleći na veliko zanimanje struke nije zanemarila širu publiku kojoj će izložba svojim multidisciplinarnim i multimedijalnim pristupom svakako biti zanimljiva i razumljiva te će zainteresiranima pružiti izvrstan uvid u arheološku kasnoantičku baštinu Podunavlja.

Pozivamo Vas na tiskovnu konferenciju na kojoj ćemo Vas više informirati o ovom iznimnom i u mnogočemu jedinstvenom projektu, a koja će se održati u srijedu 27.10.2010 u 12:00 sati u prostorima Muzeja Slavonije, a kojoj će prisustvovati autorica izložbe i kataloga i ravnatelj Muzeja Slavonije Grgur Marko Ivanković, prof.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731