15. Međunarodna izložba karikatura na temu: «Muzeji i galerije»

karikature.jpgU Gradskom muzeju Požega  održat će se 15. Međunarodna izložba karikature na temu „Muzeji i galerije“ od 1. do 9. listopada 2010. godine. Organizator izložbe je  Hrvatsko društvo karikaturista iz Zagreba, a suorganizatori su Gradski 

muzej Požega, Gradski muzej Nova Gradiška, Muzej Brodskog Posavlja, Muzej grada Pakraca i Pučko otvoreno učilište Novska.

Na izložbu je  poslano  675 karikatura  od 331 autora iz  58 država svijeta, od kojih je 59 karikatura  poslano za ovu požešku izložbu, a  bit će  izložena i 2 rada požeških karikaturista izvan konkurencije. Financijsku potporu dalo je Ministarstvo kulture RH, a za Gradski muzej Požega sredstva je osigurao  Grad Požega.

U petak 1. listopada 2010. godine u  Gradskoj  knjižnici i čitaonici Požega (u prostorima čitaonice, 2. kat) u 17,30 sati  bit će organizirano predavanje prof.dr.sc. Frane Dulibića, povjesničara umjetnosti i izvanrednog profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i  autora knjige „Povijest karikature u Hrvatskoj do 1940. godine“. 

Nakon predavanja, slijedi  otvorenje  15. Međunarodne izložba karikature „Muzeji i galerije“ u  velikoj izložbenoj dvorani  Gradskog muzeja Požega u  19 sati.

Karikatura je u svojim počecima  bila oblik zabave za umjetnike i elitu. Kasnije, pa i danas, ona nas povezuje se sa širokim slojem društva, te je postala zanimljivim oblikom komunikacije. Ona je u ovom slučaju  duhovit likovni komentar na određenu situaciju vezanu uz muzej odnosno galeriju. Komični dojam postigao se podudarnošću ili odstupanjem od stvarnog prikazanog motiva.

Prezentiranjem teme  „Muzeji i galerije“ na duhovit se način tzv. „situacijskom karikaturom“ iz cijeloga svijeta aktualiziraju pitanja ovih specifičnih ustanova koje imaju zadatak da sakupljaju, proučavaju, čuvaju  i prezentiraju vrijednu kulturnu baštinu, a pri tom u svom poslanju dolaze u različite situacije. Ova izložba govori šaljivim crtežima o kompleksnim pitanjima s kojima se moraju nositi svi koji su vezani uz ove ustanove, bilo da su kustosi, djelatnici, posjetitelji ili su na drugi način vezani uz ove ustanove. Složenost uloge muzeja je sve veća, njezini zadaci su kompleksniji kako oni za očuvanjem kulturne baštine, tako i one za zahtjevima posjetitelja za što atraktivnijom prezentacijom  i dostupnošću iste baštine.

Ova zanimljiva i čini se do sada prva muzejska tema ove vrste inspirirala  je karikaturiste iz cijeloga svijeta. Duhoviti i vrlo različiti likovni izrazi crtača karikatura ujedno su dali doprinos da se razmišlja više o karikaturi kao umjetničkom djelu čije je mjesto sigurno i u muzeju, ali isto tako i o doprinosu karikaturista  da aktualiziraju temu muzeja na svoj način, ne samo u stručnim krugovima, nego i u širim slojevima  društva.

Izložba je otvorena od 1. do 9.listopada 2010.godine  u vremenu od  10 – 12 i od 17 – 19 sati u Velikoj izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Požega.

Lidija Ivančević španiček, muzejska savjetnica

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731