Izložba Edita Schubert: Transavangarda

transavangard.jpgGradski muzej Virovitica u sklopu manifestacije Rokovo 2010. organizira izložbu priznate hrvatske umjetnice Edite Schubert.

 

Edita Schubert rođena je Virovitičanka. Rođena je 1947. godine, živjela je u centru grada u Schubertovoj kući do 1962. kada s obitelji seli u Zagreb. Na Akademiji likovnih umjetnosti u  Zagrebu diplomirala je 1971.,  a od 1973. radila je kao crtačica na Zavodu za anatomiju zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Od ranih sedamdesetih izlagala je na brojnim samostalnim izložbama na domaćoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni. Godine 1982. izlaže na Venecijanskom bijenalu, a iste godine i na Bijenalu u Sydneyu. Umrla je 2001.

No, osim ovih pukih biografskih detalja, bitno je naglasiti ono što je iza Edite Schubert ostalo u umjetničkom smislu. često nazivana prvom damom hrvatske avangarde, najsvestranijom hrvatskom suvremenom umjetnicom..., Edita Schubert svakako je iznimno značajna hrvatska umjetnica. Njen često nazivani dvostruki život, život zaposlene crtačice i život umjetnice čitljiv je iz njenih djela često intimističkog karaktera, autoreferncijalnih i autobiografskih nota.

U presjeku djela koja je za sobom ostavila njena se umjetnost kreće na rubu između slikarstva, skulpture, instalacije kao da uvijek kada zgotovi jedno područje izražajnog osvaja drugo, novom inspiracijom, novom igrom i novom umjetnošću. Prepoznajemo sklonost propitivanja novih tehnika i novih (živih) materijala, sklonost povijesnoumjetničkom preispitivanju kroz geometrijske forme teketonskih Katedrala i geometrijskih Trapeza obogaćenih čistim poimanjem osnovnih boja.

Stoga Vas pozivamo na otvorenje izložbe 13. kolovoza 2010. u 20 sati. Izložba je organizirana u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti iz Zagreba, Modernom galerijom iz Zagreba i gđom. Anom Schubert uz pomoć dr. Leonide Kovač.

S poštovanjem,
GRADSKI MUZEJ VIROVITICA

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731