MLU - FERENC FALKONER

Falkoner pozivnica web

FERENC FALKONER
otvorenje izložbe

5.7.2018. u 19:30

autor izložbe: Zsuzsanna Korhecz Papp

Naziv izložbe: Ferenc Falkoner

Otvorenje izložbe: 5. srpnja 2018. u 19.30 sati

Izložba autorice Zsuzsanne Korhecz Papp, savjetnice u Gradskom muzeju Subotica u kojem se izložba otvarila u prosincu 2017. godine i trajala do svibnja 2018. godine, nakon čega izložba gostuje u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Barokni umjetnik Ferenc Falkoner (Falconer) (Budim 1737.- Budim 1792.) bio je član slikarske obitelji nastanjene u Budimu. Njegova djela prisutna su u franjevačkim crkvama u Osijeku, Slavonskom Brodu, Našicama i Šarengradu, a izložba obuhvaća 24 oltarnih pala i franjevačkih portreta iz crkvenih i muzejskih zbirki iz Srbije, Mađarske i Hrvatske.

Ferenc Falkoner potječe iz slikarske obitelji koja je, prema tradicionalnom mišljenju, iz Škotske doselila u Budim. Slikarstvu su ga u ranoj dobi učili djed i očuh Janos Schultz iz Brandenburga. Pohađao je bečku likovnu akademiju u vrijeme kada je njezin rektor Michael Angelo Unterberger, Tirolac talijanskoga porijekla. Takvo obrazovanje omogućilo mu je da u svoj stil inkorporira primjese tirolskog i sjevernonjemačkoga likovnoga izričaja.

Ova je izložba jedinstvena prilika da se neka djela ovoga umjetnika sagledaju u širem kontekstu njegova opusa. Izložba je ostvarena u suradnji Gradskoga muzeja Subotica s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku te muzejima u Baji (Türr István Múzeum) i Budimpešti (Budapesti Történeti Múzeum) u koje će biti prenesena nakon Osijeka. Budući da je Falkoner ostavio značajan trag u baroknoj umjetnosti Slavonije, slikajući oltarne pale za najznačajnije redovničke crkve ovih prostora, Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku priključuje se ovoj izložbi međunarodnoga karaktera. Primjerice, osječku franjevačku crkvu Uzvišenja sv. Križa na Tvrđi krase čak dvije slike ovog slikara, a u Muzeju likovnih umjetnosti na izložbi će biti prikazane, uz djela iz Mađarske i Srbije, i dvije slike iz franjevačkih crkava u Slavonskom Brodu i Šarengradu.

Izložbu prati i monografski trojezični katalog (mađarsko-srpski-engleski) u izdanju Gradskog muzeja Subotica.


Kontakt:
Ivan Roth, kustos
Muzej likovnih umjetnosti
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
031-251-285

Sv. Katarina Budimpesta

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731