Muzej likovnih umjetnosti - Dan muzeja

Hiper-povezanost Međunarodnog dana muzeja - 18. svibnja 2018. (petak)

i Europske noći muzeja- 19. svibnja 2018. (subota)

 

Kako je 2018. godina je godina u kojoj se slavi Europska kulturna baština, tako ICOM (Svjetsko vijeće muzeja) predlaže temu za Međunarodni dan muzeja: Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika, koja naglašava potrebu muzeja da bude otvoren i povezan sa društvom u prošlosti, sadašnjosti i  budućnosti.

Muzej likovnih umjetnosti u okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja prikazati će svoju Hiper - povezanost unutar samog muzeja i izvan njega.

Predstavit će se slijedećim programima:

UNUTAR MUZEJA:

Adresa: Europska avenija 9,Osijek

Radno vrijeme petak 18. svibanj 10.00 – 20.00 i subota 19. svibanj 10.00 – 13.00 i 19.00 – 21.00.

 

-          Izložba „Valpovački vlastelini Prandau Normann – likovna baština“: na tragu (raz)otkrivanja  baštine slavonskoga plemstva, dugotrajnim i revnim prikupljanjem umjetnina plemićkih obitelji Hilleprand von Prandau i von Normann- Ehrenfels tijekom dvostoljetnog upravljanja Valpovačkim vlastelinstvom nastala je vrijedna umjetnička zbirka.

Muzej je koordinirao projekt koji povezuje više institucija u Osijeku - Muzej Slavonije, Državni arhiv u Osijeku- te Muzej Valpovštine u Valpovu.

Prikupljena građa se spaja i povezuje sa povijesnim, kulturnim, društvenim kontekstom Slavonije od 18. Stoljeća do XX. Stoljeća, aktualizirajući tematike u vezi kolekcionarstva;

Imena umjetnika povezuju Osijek i Valpovo za vrijeme Austro - Ugarske s bečkim autorima do vremena Hrvatske moderne sa velikanima poput Bela Čikoš Sesija, M. K. Crnčić, V. Becić, M. C. Medović, D. Melkusa….

-          Izložba „Linija i ploha“ – fotografije Foto kluba Maribor u sklopu manifestacije Slovenija u Slavoniji: međunarodna suradnja.

 

IZVAN MUZEJA:

-          U suradnji sa Županijom Osječko-baranjskom organizirali smo upoznavanje Palače Normann (sadašnje sjedište Županije; Trg Ante Starčevića). Petak, 18. svibnja u terminima od 10 do 12 sati te 18.30 do 20 sati, kustos Ivan Roth provest će vas kroz ovaj vrijedan spomenik arhitekture.

-          U organizaciji Hrvatskog fotosaveza, na inicijativu Muzeja likovnih umjetnosti od 17.05. do 20.05. održat će se radionice „Kamera obscura“ kroz koje će polaznici fotografirati naslijeđe obitelji Prandau Normann u Valpovu i Donjem Miholjcu. Ovaj važan projekt nastavlja se u rujnu izložbom fotografija u Art klubu našega Muzeja.

-          Izložba „Proljeće“ – kao dio projekta „Muzej u gostima“ prikazuje nekoliko djela muzejske zbirke s proljetnim, prirodnim motivima u prostoru Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

 

-          Možemo reći da je Muzej i na drugi način prisutan u našem gradu, kroz javne skulpture, kao na primjer „Picasso“ Ivana Sabolića na promenadi,  Frangešov „Umirući Vojnik“ u Parku kralja Držislava, te Drinkovićev „Ab ovo“ u Donjem Gradu…

Pozivamo Vas da zajedno obilježimo Međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2018. godine

na svim pripremljenim lokacijama.

Muzej likovnih umjetnosti će biti otvoren od 10 do 20 sati za posjetitelje svih uzrasta.

Edukativna soba –igraonica očekuje svu djecu koja se žele zajedno igrati,

crtati, te istovremeno naučiti nešto novo.

Povodom Europske noći muzeja, u subotu 19. svibnja 2018. godine

od 19 do 21 sat, u dvorištu Muzeja likovnih umjetnosti prezentiramo čitanje dijelova romana Josipa Cvenića „Sablasti nad dvorcem“ u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku.

Kroz programe Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja povezivat ćemo i otkrivati ljepote kao i vrijednosti kulturne baštine našeg grada.

NA SVE PROGRAME ULAZ JE BESPLATAN

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731