Muzej Brodskog Posavlja - „Faust Vrančić – Machinae Novae“

Poziv na otvorenje izložbe „Faust Vrančić – Machinae Novae“

U Muzeju Brodskog Posavlja, u okviru međumuzejske suradnje, u četvrtak 10. svibnja 2018. godine u 13.00 sati, otvara se izložba Tehničkog muzeja Nikola Tesla.
„Faust Vrančić – Machinae novae“


Gostujuća izložba Tehničkog muzeja Nikola Tesla priređena je povodom obilježavanja 400. obljetnice izdavanja knjige Machinae novae (Novi strojevi) Fausta Vrančića, prvog hrvatskog inženjera i najznačajnijeg hrvatskog konstruktora i tehničkog pisca na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće.
Kapitalno Vrančićevo djelo Machinae novae objavljeno je u Veneciji 1615., u kojemu na 49 znalački izvedena bakropisa grafički prikazuje, a popratnim višejezičnim tekstovima opisuje 56 različitih uređaja i tehničkih konstrukcija.
U središnjem dijelu izložbenog prostora bit će postavljena stilizirana replika pomičnog krova u mlinu na postolju s elektropogonom koji omogućava pokretanje 12 lopatica na kojima su otisnuti crteži iz djela Machinae novae. Bit će izloženo i deset maketa konstruiranih prema Vrančićevim crtežima (tri makete mostova, šest maketa mlinova i jedna maketa preše).
Na deset uvećanih crteža iz djela Machinae novae prikazane su izabrane Vrančićeve konstrukcije s pripadajućim opisom. Osim maketa i crteža izložba sadrži i četiri publikacije iz fundusa knjižnice knjižnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla.


Izložba ostaje otvorena do 1. srpnja 2018.


Četvrtak 10. svibnja u 13.00 sati
Izložbena dvorana Muzeja Brodskog Posavlja
Starčevićeva 40, Slavonski Brod

faust

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731