MSO - SUSRETI UGODE – PROF. DR. SC. SANDA HAM

3. veljače ugošćujemo prof. dr. sc. Sandu Ham, rođena 1959. godine u Osijeku. Hrvatica je, udana i majka jednoga djeteta.

Osnovu školu, gimnaziju i fakultet pohađala je u Osijeku gdje je i diplomirala na Pedagoškom fakultetu, Odsjek za hrvatski jezik i književnost. Magistrirala je i doktorirala iz područja jezikoslovlja (kroatistika) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu - godine 1988. magistrirala; godine 1994. doktorirala .

Voli bicikl, šiti po svojim krojevima, plesti,… voli životinje, osobito mačke, ježeve i kornjače, htjela je studirati psihologiju, ovo je postala slučajno, imala je nekad jedinicu iz hrvatskog (leteću, ali ipak), peče odlične torte, kuha dobre špagete i morske plodove, a tek knedle sa šljivama i dinstanu govedinu s krumpir-knedlama, obožavam vodu (ali ne zna roniti), imam prijateljicu iz djetinjstva. Ham je njezino djevojačko prezime, u braku sam 35 godina, Josip Hamm znameniti hrvatski filolog svjetskoga glasa njezin je prastric, Vladimir Ham nećak, Verica Svoboda dalja rođakinja, volim svoj znanstveni rad i svoje studente, prezire znanstveno nepoštenje i plagiranje, grozi se lopovluka bilo materijalnog, bilo intelektualnog, ne strančari, trenirala rukomet dvije godine, s 55 godina počela učiti posve novi strani jezik - njemački, pisala nekada pjesme, prvu objavila u Glasu Slavonije kad je imala 15 godina.

Govori engleski i ruski, služi se njemačkim.

Zaposlena je na Filozofskomu fakultetu u Osijeku redovita je profesorica postala 2005. U trajno je zvanje izabrana 2009.

Do sada je pod njezinim mentorstvom napisano stotinjak diplomskih radnji na matičnom fakultetu i tri na Hrvatskim studijima, jedan magisterij i tri doktorata na Filozofskom fakultetu u Osijeku i jedan doktorat na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Na matičnom je fakultetu u jednom dvogodišnjem mandatu (1995.–1997.) bila voditeljica Odsjeka za hrvatski jezik i književnost, a u jednom dvogodišnjem mandatu (1999.-2001.) voditeljica Katedre za hrvatski jezik. Trenutačno je voditeljica Katedre za suvremeni hrvatski jezik.

Održala je mnogobrojna pozvana javna predavanja o normativnim pitanjima suvremenoga jezika u Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj i BiH.

Autorica je pet knjiga.

2012. godine Drugi program Hrvatskog radija, uz medijsko partnerstvo priloga Studio, prvi put u Hrvatskoj organizirao je projekt Junaci za sva vremena, putem kojeg je publika izabrala svoje junake. Među nagrađenima je i Sanda Ham. Junak za sva vremena je prije svega dobar čovjek.

Pozivnica Susreti ugode

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731