ZAVIČAJNI MUZEJ STJEPAN GRUBER ŽUPANJA I MUZEJSKA UDRUGA ISTOČNE HRVATSKE ORGANIZIRALI SU ETNOGRAFSKU IZLOŽBU: UMIJEĆE ŠARANJA TIKVICA U SLAVONIJI

Izložba je svečano otvorena 10. prosinca 2017. u 19,30 sati, u Pastoralno- kulturnom središtu Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, u Županji.
Navedena izložba je dio ovogodišnjih, financijski potpomognutih programa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske – Odjela za očuvanje nematerijalnih dobara i Konzervatorskoga odjela u Vukovaru, kojima se nastoje očuvati i promovirati različiti oblici duhovne baštine, a dakako i tradicijska umijeća koja se nalaze na popisu zaštićenih dobara u nas. Među njima, upravo ovom izložbom se predstavlja i promovira, nedavno zaštićeno tradicijsko umijeće šaranja tikvica. Izložba je otvorena u predbožićno vrijeme, u Županji, upravo u „ono doba“ kada su šarači tikvica već trebali sve pripremiti za šaranje tikvica, a pomalo i započinjali šaranje tikvica.

saranje tikvice 001

Na otvorenju izložbe nazočne je pozdravio župnik Krunoslav Karasa, ravnateljica Muzeja u Županji i ujedno autorica izložbe Janja Juzbašić, a izložbu je otvorila, jedna, od danas najstarijih šaračica tikvica, Kata Žigmundovac iz Županje (rođena u Gradištu). Na svečanosti otvorenja adventske pjesme su otpjevale članice Ženske pjevačke skupine KUD-a Vranovci-Bukovlje te Ženska pjevačka skupina Bečanke koje djeluju u sklopu KUU-e „Seljačka sloga“ iz Gradišta.

saranje tikvice 002Na izložbi su izložene originalne šarane tikvice iz nekoliko slavonskih muzeja: Muzeja Slavonije u Osijeku, Muzeja Brodskoga Posavlja, Muzeja Đakovštine, Gradskoga muzeja Vinkovci, Gradskoga muzeja Vukovar, Gradskoga muzeja Virovitice i Zavičajnoga muzeja „Stjepan Gruber“ u Županji. Obzirom na činjenicu kako se veliki broj šaranih tikvica s područja Slavonije, posebice iz županjskoga kraja čuva u Etnografskom muzeju Zagreb, zahvaljujući susretljivosti Voditeljice Zbirke šaranih tikvica Tei Ritter Šiško, za izložbu je posuđeno više od 30 tikvica iz navedenoga muzeja te tri predmeta iz Zbirke kultura svijeta. Osim originalnih tikvica izložba se sastoji od izložbenih postera s fotografijama podijeljenih u deset cjelina. Uvodni posteri opisuju povijesni razvoj šaranja tikvica u Slavoniji, a potom se donose opisi vrsta tikvica, načini uzgoja tikvica te pripremne radnje potrebne za šaranje; struganje zelene kore, čišćenje sjemena i sušenje. Na posterima se također nalazi detaljni opis tehnika šaranja tikvica od ucrtavanja motiva olovkom i šestarom, urezivanja motiva specifičnim noževima nožićima, šaračima, utiskivanje crnila (pougljenom jezgrom oraha ili slame) te bojanje dušičnom kiselinom, šatvosiranje i grijanje radi dobivanja smeđih tonova te završno premazivanje masnoćom. Na ostalim posterima su predstavljeni različiti oblici šaranih tikvice te ornamentika; različiti geometrizirani, te floralni, životinjski i antropomorfni motivi.

Na posterima su predstavljene i novije provedene edukativne akcije Muzeja u Županji i drugih muzeja, udruga (radionice, predavanja i sl.) koje su se provodile unazad nekoliko godina kako bi se tradicija ukrašavanja tikvica u Slavoniji sačuvala i prezentirala mladim generacijama. Osim originalnih tikvica iz zbirki muzeja izložena je nekolicina različitih uporabnih predmeta urešenih tikvičarskom tehnikom: vaze, čaše, razne posude, noćne lampe i dr., a potom je izloženo nekoliko drvenih predmeta i životinjski rogovi urešeni tikvičarskom tehnikom iz Gradskoga muzeja Vinkovci.

U sklopu izložbe načinjena je rekonstrukcija drvenog držača za dozrjele plodove tikava. Također su izložene odjevene lutke u tradicijsku odjeću (s kraja 19. st.) iz Gradišta, mjesta u okolici Županje koje je već od sredine 20. stoljeća najpoznatije po šaranju tikvica. Jedan pano donosi zanimljive fotografije uporabe nejestivih oblika tikvica u različitim dijelovima svijeta kako bi se na taj način ukazalo da uistinu u drugih naroda nema ovakvoga oblika šaranja tikava.

saranje tikvice 003U novije vrijeme pojavljuju se tikvice na kojima šarači uz tradicijske motive urezuju i neke druge oznake kao što su primjerice, logotipi ustanova, udruga, tvornica i privatnih poduzetnika koje su izložene na izložbi, a izloženo je i nekoliko tikvica s motivima vučedolske golubice i vučedolskih posuda iz Gradskoga muzeja Vukovar kao i mnoštvo tikvica koje su većinom šarali učenici koji su pohađali etnološke radionice šaranja tikvica. Na izložbi se može pogledati i audio –video prezentacija o šaranju tikvica, na touch sccrenu koju je snimio Nikola Šiško na radionici u Požegi s šaračicom i vlasnicom „Snašinih kućara“ Maricom Jovanovac iz Gradišta, a također se možete vidjeti i dio kamerom zabilježenih terenskih istraživanja u Gradištu, u kući Ane Makarević i Marice Stojanović, fotografije šaranih tikvica i detalja ornamentike koje su snimali na terenu ili u muzejima Zvonimir Tanocki, Damir Klasiček, Marin Topić, Bruno Jobst, Nikola Šiško, Antun Golubičić, Renata Roca, Ljubica Gligorević i studio Novena d.o.o., ili su presnimljene u obiteljskim zbirkama Jasne Bobošević iz Gradišta, Ivana Zlatunića, Josipe Juzbašić, Vinka Babića, Marice Jovanovac, Kate Žigmundovac, Marijane i Zdravka Bušića iz Bošnjaka te mnogih drugih suradnika.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731