Preminula Ivana Iskra Janošić

Iskra JanosicVINKOVCI - Tužna vijest za mnoge Vinkovčane; u četvrtak je, u 76. godini preminula Ivana Iskra Janošić, dugogodišnja direktorica Gradskog muzeja Vinkovci i muzejska savjetnica.

Ivana Iskra Janošić rođena je 1942. u Dugoj Resi, a realnu gimnaziju završila je u Prijedoru (BiH), nakon čega je upisala jednopredmetni studij arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je 1965. i iste se godine zaposlila na Arheološkom institutu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje je radila do 1968., kada je preuzela poslove kustosice u Gradskome muzeju Vinkovci. Tijekom rada napredovala je do zvanja muzejske savjetnice. Radeći kao kustosica, obavljala je i poslove direktorice Gradskog muzeja Vinkovci u razdoblju od 1970. do 1991. godine. Nakon dolaska u vinkovački Muzej upisala je poslijediplomski studij, a tema njezina magistarskog rada bila je “Orijentalni kultovi u našem dijelu Panonije”. Na temelju istraživanja, objavljenih radova i rada na zaštitnim arheološkim radovima na području grada Vinkovaca prihvaćena je njezina doktorska disertacija o temi “Urbanizacija Cibala i razvoj keramičkih središta, s posebnim osvrtom na lončarske proizvode”, koja je rezultat vlastitih istraživanja na području rimskog naselja Colonia Aurelia Cibalae.

Za vrijeme svog dugogodišnjeg rada u svojstvu voditeljice obavljala je arheološka istraživanja na antičkim lokalitetima u Pakoštanima i Mulinama (na Ugljanu), u Vučedolu i Bapskoj, na srednjovjekovnim lokalitetima Borinci, Meraja i Vinkovci te sva veća iskopavanja na području Vukovarsko-srijemske županije. Istražila je 35.000 četvornih metara raznih lokaliteta, od toga 25.000 “kvadrata” unutar grada Vinkovaca.

Napravila je desetak autorskih izložbi, a o rezultatima istraživanja pisala je u brojnim znanstvenim i stručnim radovima, katalozima i novinskim člancima. Za svoj rad odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića i Nagradom za životno djelo Vukovarsko-srijemske županije.

M.Kokaj / www.glas-slavonije.hr

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731