Gradski muzej Virovitica - Bernardo Bernardi

Bernardo

Bernardo Bernardi (1921.–1985.), hrvatski arhitekt i industrijski dizajner, započinje 1967. godine kontinuiranu suradnju s Drvno industrijskim kombinatom TVIN iz Virovitice, za čiju proizvodnju od tada veže uspješnu realizaciju većine svojih projekata. U kreativnom dijalogu s Razvojnim odjelom TVIN-a do 1980-ih godina nastaje niz uspješnih, višestruko nagrađivanih sistema komponibilnog namještaja: Pan (od 1966.), Skan (od 1967.), Dina (od 1976.), Dorma (od 1977.), Betatvin (od 1978.) i njihove razvojne inačice. Ovim je modularnim sistemima širokog raspona i fleksibilne mogućnosti prilagodbe, Bernardi opremio brojne poslovne interijere poput redakcije Start (1976.) u neboderu Vjesnik i glavne uprave Zagrebačke banke (1979.) u Zagrebu. Inspiraciju za visoku razinu kreativnosti i logičnosti, Bernardi je crpio iz skandinavskih uzora, osobito danskog dizajnera Børgea Mogensena, kao i slovenskog dizajnera Nike Kralja. Potaknut iskustvima od Kopenhagena do Ljubljane, Bernardi je u intenzivnoj suradnji s virovitičkim TVIN-om ostvario inovativne sisteme namještaja najviših ergonomskih zahtjeva, kojima je poslovne prostore pretvarao u humane radne ambijente.

Izložba je nastala u suradnji Gradskog muzeja Virovitica, Hrvatskog muzeja arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, te Muzeja za arhitekturo in oblikovanje u Ljubljani. Izložbom se predstavlja grafička, fotografska i pisana dokumentacija, te izvorno sačuvan kancelarijski namještaj iz programa Skan kojim se obilježava 50-a obljetnica od početka proizvodnje.

Pridružite nam se na otvorenju i uživajmo zajedno u otkrivanju Bernardija!

___________________
Gradski muzej Virovitica
Trg bana J. Jelačića 23, Virovitica

www.muzejvirovitica.hr

https://www.facebook.com/gradskimuzej.virovitica/?fref=ts

 

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731