790 godina - Požega u oku

e-pozivnica - Pozega u oku

U želji da posvijesti veliku obljetnicu svoga grada, 790 godina od prvog pisanog spomena Požege, Gradski muzej Požega je organizirao izložbu crno-bijelih umjetničkih fotografija zagrebačkog fotografa Janka Belaja.

"Svakodnevno na društvenim mrežama spoznajemo novootkrivene profesionalne i amaterske fotografske kadrove Požege, ljudi koji vole ovaj grad i koji su (ne)svjesno subjektivno za njega vezani na bilo koji način. To je razlog zašto je za misiju propitivanja Požege Gradski muzej Požega pozvao čovjeka koji ovaj grad ne pozna, pa prema njemu može biti jedino i samo - objektivan. Janko Belaj u svom odnosu prema baštini nosi odgojni pečat roditelja, majke eminentne hrvatske povjesničarke umjetnosti i oca velikog hrvatskog etnologa. Janko Belaj fotografiju doživljava kao proces koji uči od malena i koji će stalno proučavati, kao razlog okupljanja istomišljenika fotofanatika, kao medij potrebe vlastitog izražavanja. Janko Belaj fotografiju naprosto diše.

Taj nam je Belajev nerv bio izazov za društveni eksperiment pokušaja otkrivanja nama nepoznatog grada u želji da posvijestimo činjenicu kako kroz grad u kojemu živimo, kao dionici njegove gotovo osam stoljeća pisane povijesti, svakodnevno prolazimo ravnodušno bez razmišljanja."
iz kataloga izložbe fotografija "Požega u oku"

Poticaj je to svima nama da se temeljito pripremimo za obilježavanje 800 obljetnice. Zato smo tiskali zidni kalendar s mjesecima za sljedećih 10 godina s Belajevim fotografijama najimpresivnijih motiva grada koji će nam poput izložbe nagnati da postanemo svjesniji njegove kulturne vrijednosti, povijesnog i prirodnog nasljeđa, ljudskih potencijala koji mu predviđaju dug život.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731