Tragovi - Lana Ključarić

Finissage (zatvaranje) izložbe 14.10.2017. u 19.00

Muzej likovnih umjetnosti
Europska avenija 9
31 000 Osijek

Tragovi - Lana KljucaricU organizaciji Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku u subotu 14. listopada 2017. u 19 sati bit će svečano zatvorena izložba radova Lane Ključarić pod nazivom Tragovi. Publika će imati priliku po zadnji puta, uz neformalno druženje, pogledati postav izložbe u društvu autorice i kustosice MLU Valentine Radoš. Izložba predstavlja 10 radova od kojih je jedan nastajao tijekom izložbe u muzejskom prostoru. Radovi na izložbi predstavljaju novi umjetnički smjer mlade umjetnice unutra zadnje dvije godine i kojoj je ovo prvo samostalno predstavljanje u MLU nakon niz izložbi kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Novi radovi, koji su u svojoj konceptualnoj osnovi još uvijek, i oduvijek, autobiografski i psihološki piktogram svoje autorice, sada se udaljavaju od reprezentacijske prepoznatljivosti i realističnog prikaza onoga što fizičko oko vidi. Izolirani potezi olovke stvaraju zgusnuta polja crnine i polja bjeline, združuju koncentraciju oka, duha i ruke te s papira kreću u preuzimanje prostora. Eksperiment prepuštanja sebe olovci u ruci, koja je u isto vrijeme oruđe i misaoni putokaz, vodi od suzdržane geometrije do organske lirike neobuzdanog poteza. U trenucima istinskog suočavanja same sa sobom i u preispitivanju i promišljanju stvaralačkog procesa, umjetnica formalističkom redukcijom ispisuje nove apstraktne znakove na papiru i ta je tanka crta tinte skromna i nenametljiva koliko i sadržajno sveobuhvatna. Kroz ove kružne, sjenčane, kose i ravne tokove povučenih crta na papiru promatrač ulazi u sfere neizrečenog i psihološki se spaja s umjetnicom u njezinu iskazu. I ne samo to – pozvan je dodati vlastite asocijacije i tumačenja.

Zašto kemijska olovka? Jer je umjetnica drži u ruci od rođenja i njezina varljiva jednostavnost odiše pitanjima trajnosti: naše ljudske i one umjetničke. Ovi tragovi na papiru, koji svoje crnilo ostavljaju sve dok u olovci ima tinte, mogu i označavati uzorak naših otkucaja srca, koji su također mjerljivi i stvarni sve dok u nama ima duha i daha. Kada se jedna olovka isprazni, njezinu je radu došao kraj, trag se zaustavlja i obrisi crteža više se ne šire.

Valentina Radoš, iz predgovora kataloga

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731