Nove mode

Utjecaj građanskih modnih stilova na tradicijsko odijevanje

nove_mode.jpgOtvorenje: 30. rujna 2009., srijeda u 19.00 sati, Gradski muzej Virovitica

Izložbom se predstavljaju razne vrste tradicijske odjeće iz cijele Hrvatske, a na kojima je vidljiv utjecaj građanskih modnih stilova. Originalnim eksponatima i rekonstruiranim replikama nošnji, dokumentarnim fotografijama i video projekcijom na izložbi se predstavljaju prožimanja građanskog i seljačkog, kao i europski modni utjecaji koji nisu zaobišli ni pučku odjeću većine hrvatskih krajeva.

Izložba je ostvarena u suradnji Muzeja sa Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba koja je 2006. godine započela projekt „Utjecaj građanskih modnih stilova na tradicijsko odijevanje“. Posudionica i radionica narodnih nošnji je ustanova koja se bavi prikupljanjem, iznajmljivanjem, izradom (rekonstrukcijom), obnovom i stručnom zaštitom (restauracijom) narodnih nošnji, folklornih kostima i tradicijskih tekstilnih predmeta. Potiče različite oblike uporabe nošnji i folklornih kostima u suvremenom životu, te istražuje raznovrsne mogućnosti njihove folklorne i scenske primjene.

Suradnja etnologa te proučavanje fotodokumentacije i tekstilne građe u virovitičkom muzeju rezultirali su i predstavljanjem jednog dijela baštine virovitičkoga područja. Projekt i izložbu podupire Ministarstvo kulture.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731