Muzej Brodskog Posavlja - „Povijest radničkog pokreta u Slavonskom Brodu“

Historiografska reinterpretacija radničkoga pokreta

U sklopu ovogodišnjeg Festivala povijest Kliofest u Muzeju Brodskog Posavlja, 13. svibnja s početkom u 12 sati, održat će se okrugli stol na temu „Povijest radničkog pokreta u Slavonskom Brodu“ na kojemu će sudjelovati Davorin Ćuti, doktorand filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Luka Pejić sa Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku te Ivan Milec iz Muzeja Brodskog Posavlja. Razgovor će moderirati Ana Rajković.

          Cilj je ovog okruglog stola potaknuti reinterpretaciju dosadašnjeg historiografskog narativa vezanog uz radnički pokret kao i pružiti novi teorijsko-metodološki okvir samom navedenom istraživačkom području. Opravdanost svojevrsnom vraćanju ovakvim temama očituje se u aktualnosti ideološke diferencijacije u radničkim konturama te ponovnom preispitivanju temeljnih postulata radničkog pokreta kao i zanimanju za obnovu recepcije teorijske ljevice u suvremenom kontekstu.

          Na tragu navedenog na okruglom stolu Davorin Ćuti predstavit će temeljne premise radničke prvakinje Rose Luxemburg u odnosu na ideološka previranja koja su se javila u Drugoj internacionali, a tiču se dijalektike spontaniteta. Luka Pejić će pak detaljno dati uvid u zbivanja koja su se odvijala povodom generalnog štrajka u Brodu na Savi 1907., postavljajući ga u širi europski kontekst štrajkova koji su se tada odvijali. Izbore za Gradsko zastupstvo koji su se održali 1920. godine predstavit će Ivan Milec, a čija se važnost očituje u činjenici da su komunisti na ovim izborima ostvarili pobjedu te time, barem nakratko, priskrbili legitimitet svojoj ideologiji. 

Okrugli stol u MBP

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731