KNJIŽNICA PRANDAU-NORMANN U MUZEJU SLAVONIJE

Poštovani,

u sklopu Muzejskog četvrtka pozivamo Vas 30. ožujka 2017. u 18 sati na predavanje

KNJIŽNICA PRANDAU-NORMANN U MUZEJU SLAVONIJE.

Predavanje će održati  dr. sc. Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Slavonije, zgrada Glavne straže, Trg Svetog Trojstva 2, Osijek.

  

Muzej Slavonije

  

KNJIŽNICA PRANDAU-NORMANN U MUZEJU SLAVONIJE

Knjižnica Prandau-Normann jedna je od posebno bogatih spomeničkih, do sada uglavnom neistraženih knjižnica koja je u Muzej Slavonije pristigla nakon Drugog svjetskog rata, zajedno s bogatom kulturno-povijesnom i arhivskom građom Valpovačkog vlastelinstva.

Knjižnica obitelji Prandau-Norman, uz ostale predmete obiteljskoga naslijeđa, iznimna je zavičajna dragocjenost. Jedna je od spomeničkih zbirki Knjižnice Muzeja Slavonije najvećeg muzeja općega tipa u nas.

Ovaj jedinstveni fond od gotovo deset tisuća bibliografskih jedinica ističe se širinom zanimanja, sadržaja i kulturološkim usmjerenjem te je, stoga, vrlo često, uz znanstveno –istraživačke interese i dio izložbenih projekata. Skora prezentacija dijela knjižnice na zajedničkom projektu baštinskih istanova Osijeka i Valpova Skriveno blago europskoga plemstva – valpovački vlastelini Prandau-Normann doprinijet će oslikavanju života obitelji koja je umnogome obilježila život Osijeka i Valpovštine tijekom više od dva stoljeća.

 

Knjižnica u svome fondu posjeduje pojedinačne knjižne primjerke koji prema različitim karakteristikama (oprema knjige, likovna vrijednost ilustracija, dokumentarno i povijesno značenje marginalija, značenje izdavača i primjerka, podaci o vlasniku) imaju značenje muzejskih predmeta. Naime, ova knjižnica posjeduje povijesnu, knjižnu, estetsku i brojne druge vrijednosti te je pravi izazov sagledati je ne samo kao knjižnicu, već i kao muzejsku cjelinu koja posjeduje bogatu muzealnost, a time i sposobnost svjedočenja o jednom vremenu, prostoru i velikaškoj obitelji kakva je  bila obitelj Prandau-Normann.

Knjiznica Prandau-Norman

 

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731