Izložba Ljupki čuvari uspomena gostuje u Muzeju Đakovštine

Pozivnica Ljupki cuvari uspomena

Krajem 2014. godine u Muzeju Slavonije otvorena je izložba Ljupki čuvari uspomena kojom je predstavljena mala cjelina portretne minijature Zbirke slika i okvira Odjela umjetničkog obrta.

Naziv minijatura potječe od latinskog izraza minium, koji označava crvenu boju korištenu tijekom srednjeg vijeka za oslikavanje inicijala u rukopisima. Od 15. stoljeća naziv minijatura koristi se za precizno izvedene sitnoslikarske radove u različitim tehnikama.

Izložbom su predstavljene 32 portretne minijature, od kojih se nekoliko ističe kao vrlo kvalitetan rad vrsnih minijaturista. Datiraju od 1770. do 1926. godine; najviše sačuvanih potječe iz vremena bidermajera, koji predstavlja uzlet izrade minijatura.
Izložene minijature pokazuju različite tehnike izrade: minijature na bjelokosti slikane su akvarelom, pastelom ili temperom; akvarelom na papiru. Posebno su zanimljive minijature izrađene u vosku pa bojene te dekorativne minijature rađene u tehnici kolaža ili slikane temperom na staklu (profili i siluete).
Minijaturama su obilježeni različiti važni događaji u životu portretirane osobe: obilježavaju se rođenje i smrt, zaruke i vjenčanje, povod slikanju bila je duža razdvojenost voljenih osoba, naglašavanje društvenog statusa ili poslovnog napredovanja.
Osim narudžbi portreta članova obitelji, portretnu minijaturu kupovali su kolekcionari za svoje privatne zbirke.
Vlasnici izloženih umjetnina bili su slavonsko plemstvo te bogatiji i utjecajniji pripadnici građanskog sloja Osijeka i okolice.

Izložba se u Muzeju Đakovštine otvara 17. ožujka 2017. godine u 19 sati i može se pogledati do 18. travnja.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731