MSO - Predstavljanje knjige Historija klasičnog anarhizma u Hrvatskoj

U sklopu Muzejskog četvrtka pozivamo Vas 23. veljače 2017. u 18 sati na predstavljanje knjige Historija klasičnog anarhizma u Hrvatskoj – fragmenti subverzije autora Luke Pejića, u Muzeju Slavonije,

zgrada Glavne straže, Trg Svetog Trojstva 2, Osijek.

PREDSTAVLJAČI KNJIGE
• doc. dr. sc. Dubravka Božić Bogović, Filozofski fakultet Osijek
• Ana Rajković, doktorandica povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu
• Luka Pejić, Filozofski fakultet Osijek, autor
• Davorin Ćuti, doktorand filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, moderator

O SADRŽAJU KNJIGE
Knjiga Historija klasičnog anarhizma u Hrvatskoj – fragmenti subverzije (DAF, 2016) rezultat je višegodišnjeg istraživačkog rada posvećenog analizi radničkog pokreta kasnog 19. i ranog 20. stoljeća te odjecima radikalnog socijalizma na području Hrvatske. Studijom je dokazano kako su fragmentarne i tek povremene anarhističke aktivnosti u Hrvatskoj korespondirale s gotovo svim važnijim svjetskim zbivanjima, od razdoblja Pariške komune 1871. do Španjolskog građanskog rata 1930-ih godina. Ukratko, ovo je prvi pokušaj sinteze svih navedenih zbivanja u domeni svojevrsne „historije odozdo“ u cjelovitu studiju ali i poticaj za neku buduću realizaciju sličnih istraživanja s obzirom na dostupnu i neistraženu arhivsku građu.

O AUTORU
Luka Pejić (1987.) doktorand je moderne i suvremene hrvatske povijesti zaposlen kao asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku. Njegovi znanstveno-istraživački interesi odnose se prije svega na socijalnu povijest te modernizacijske procese i industrijalizaciju kasnog 19. i ranog 20. stoljeća. Do sada je, najvećim dijelom, istraživao povijest marginalnih društvenih skupina, povijest kriminala i razvoja zatvorskog sustava, povijest radničkog pokreta, i slično.

MSO Luka Pejic - Predstavljanje

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731