MLU - Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.

Muzej likovnih umjetnosti u suradnji s turističkom agencijom Cetratour organizira tematsko putovanje u Zagreb na izložbu Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900., koja je otvorena 9. veljače u Galeriji Klovićevi Dvori.

Na ovoj velikoj i značajnoj izložbi , pored djela najpoznatijeg slikara austrijske Secesije Gustava Klimta, nalaze se i tri slike posuđene iz Muzeja likovnih umjetnosti: ulje na platnu iz 1905. Vrbik na Savi hrvatskog slikara Ferde Kovačevića, te dva ulja na platnu austrijskog slikara Ernsta Stöhra, koja prikazuju personifikaciju noći: Noć, nastalu između 1901. i 1912., te veliku kompoziciju Noć iz 1913.

Ernst Stöhr izuzetno je važno ime austrijskog simbolizma i bečke Secesije – upravo je on bio jedan od članova osnivača novog, secesijskog Udruženja likovnih umjetnika Austrije (1897.), postavši njegovim istaknutim zagovornikom i teoretičarom. U Muzeju likovnih umjetnosti nalazi se ukupno pet njegovih djela.

Slike iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti bile su relevantne i za još dvije velike izložbe, koje se pripremaju u reprezentativnim zagrebačkim muzejima i galerijama. Na izložbi „Sve naše životinje – animalizam u hrvatskoj umjetnosti“ u Modernoj galeriji, Zagreb, biti će prezentirane slike Huge Conrada Hötzendorfa, Josipa Franje Mückea i Vladimira Filakovca, ukupno sedam djela, a za izložbu na temu „Šuma“ Umjetnički paviljon u Zagrebu također će posuditi slike iz osječkoga Muzeja likovnih umjetnosti.

Tematsko putovanje bit će organizirano u subotu 11. ožujka, a cijena puta je 150,00 kn. U cijenu je uključena i ulaznica za izložbu uz stručno vodstvo. Za sve dodatne informacije zainteresirani se mogu obratiti na broj telefona 251 295 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , osoba za kontakt Danijela Pokupić, stručni suradnik za poslove marketinga, promocije i odnosa s javnošću.

Ernst Stöhr Die Nacht 1913

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731