Surduk festival Baranja u Muzeju Slavonije Osijek

Ovogodišnji Surduk festival Baranja organizira se u suradnji s Muzejom Slavonije Osijek. Festival se otvara 9.lipnja 2009. godine s početkom u 20 sati, istovremeno u Belom Manastiru i Muzeju Slavonije Osijek. U sklopu svečanosti otvorenja Festivala u Muzeju Slavonije Osijek otvara se izložba Baranja – sjećanja na izgubljeno vrijeme, obiteljske i terenske fotografije iz prve polovine 20. st. iz Fototeke Etnografskog odjela Muzeja Slavonije.

Nakon otovrenja izložbe, u Muzeja Slavonije nastupit će multiinstrumentalista Andora Végh s prijateljima (gajde/dude, dvojnice, samica, glas) koji će na tradicijskim instrumentima izvesti tradicijsku glazbu Baranje i šire regije. Andora Végh će 10.lipnja 2009. u Muzeju Slavonije održati i radionicu izrade tradicijskih glazbala.

Više riječi o Festivalu, izložbi, koncertu i radionici bit će na konferenciji za tisak koja će se održati u ponedjeljak 8.lipnja 2009. godine s početkom u 9,30 sati u Muzeju Slavonije Osijek, na koju Vas ovom prilikom srdačno pozivamo.

Surduk festival Baranja u Muzeju Slavonije Osijek (9.-12.6.)

U utorak 9.6.2009. s početkom u 20 sati u Muzeju Slavonije Osijek otvara se Surduk festival Baranja.

Surduk festival Baranja je međunarodni festival umjetnosti i vina koji se dijelom svog programa bavi izvođenjem i prenošenjem tradicijske nematerijalne kulture, posebno one baranjske.

Muzej Slavonije Osijek kao najstarija muzejska institucija u regiji, ovogodišnji je projekt  partner Festivala. Osim čuvanja i prikupljanja materijalne kulture Muzej Slavonije bavi se i nematerijalnom baštinom. Posebno Etnografski odjel Muzeja sakuplja i bilježi tradicijsku glazbu, znanja, običaje, vjerovanja i mnoge druge aspekte nematerijalne kulture uslijed čega se izvrsno uklopio u ideju Surduk Festivala Baranja.

Muzej Slavonije ovaj kulturni i turistički projekt obilježava izložbom i projekcijom arhivskih fotografija kustosice Etnografskog odjela Ane Wild: Baranja – sjećanja na izgubljeno vrijeme, obiteljske i terenske fotografije iz prve polovine 20. st. iz Fototeke Etnografskog odjela Muzeja Slavonije.

Svečanost otvaranja Festivala i izložbe označit će upravo nematerijalna kultura. S početkom u 20:30 sati u prostorima Muzeja Slavonije nastupit će multiinstrumentalista Andora Végh i prijatelji (gajde/dude, dvojnice, samica, glas) koji će na tradicijskim instrumentima izvesti tradicijsku glazbu Baranje i šire regije.

Istovremeno u predvorju Kina u Belom Manastiru otvara se, u suradnji s Muzejom Slavonije, istoimena izložba fotografskih povećanja kustosice Bettine Lehmann: Baranja – sjećanja na izgubljeno vrijeme, obiteljske i terenske fotografije iz prve polovine 20. st. iz Fototeke Etnografskog odjela Muzeja Slavonije.

Slijedeći dan, 10.6.2009. u 11 sati u Muzeju Slavonije Andor Végh vodit će radionicu izrade tradicijskih glazbala diplica i pisaka za starije osnovnoškolce i srednjoškolce. Za radionicu se je potrebno prijaviti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefone 250 737 (Etnografski odjel) ili 095 866 0951 jer je broj mjesta ograničen.
 
više informacija o festivalu: www.surduk.com i www.mso.hr

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731