cover-s-tekstom

U Muzeju likovnih umjetnosti otvorenje izložbe: NASTAVIT ĆE SE… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj održat će se 25. ožujka 2021. (četvrtak) u 19 sati online prijenosom na Facebook stranici Muzeja likovnih umjetnosti.

Istog dana posjetitelji će moći doći pogledati izložbu uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera u vremenu od 15 - 20 sati uz prisustvo kustosica.

Izdanje ove izložbe, nakon izlaganja u Muzeju suvremene umjetnosti pod vodstvom kustosica Jasne Jakšić i Ivane Kancir, prenosi se u Muzej likovnih umjetnosti. Kako se nalazimo u vremenu koje je neminovno vrlo nesigurno, u nadanju smo da će ova izložba razvedriti dane pred nama.

Izložba NASTAVIT ĆE SE… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj prati promjenu percepcije o samoj prirodi stripa čija je uloga formiranje koncepta popularne i masovne kulture. Nastajanje stripa kao medija moglo se vidjeti ranijih godina na marginama novinskih izdanja kao kombinacija teksta i slike.Strip se može shvatiti i doslovno kao materijalizacija pojma vizualne kulture.

Postav želi proširiti pogled na moguće prezentacije i promocije povijesnih ili recentnih djela, ujedno otvarajući prostor za raspravu o produkciji, najprije nekomercijalnog, autorskog stripa. Autorski strip ima ne samo umjetničku važnost, već i komunikacijski i edukativni potencijal,

Također postav izložbe pokazuje strip u Hrvatskoj od tridesetih godina do današnjih dana s projekcijom njegove budućnosti kroz modele produkcije i obrazovanja, razmjene, umrežavanja i međunarodne suradnje.

Izložba će biti otvorena od 25. ožujka do 13. lipnja.

Autorice koncepcije: Jasna Jakšić, Irena Jukić Pranjić, Ivana Kancir
Kustosice izložbe: Jasna Jakšić, Ivana Kancir
Kustosice izložbe u MLU: Martina Gavran Španiček, Mateja Moser, Valentina Radoš