Gradski muzej Požega - Otvorena izložba "Kad bi drveće hodalo"

Tekst: SLAVONSKI.HR

POŽEGA – Prigodnim programom ispunjenim poznatim stihovima hrvatskog pjesnika Grigora Viteza, u Gradskom muzeju Požega otvorena je izložba Hrvatskog školskog muzeja “Kad bi drveće hodalo:Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju” autorice Sonje Gaćina Škalamera.

Od 20. travnja pa do 13. lipnja Gradski muzej Požega domaćin je sasvim posebne izložbe – izložbe koja će najmlađe razveseliti, a one malo starije (no još uvijek dječjeg srca) podsjetiti na bezazlenost i ljepotu igre i djetinjstva. Hrvatski školski muzej je 2012. godine zahvaljujući Vitezovoj kćerki Olgi Vitez Babić dobio čitavu njegovu ogromnu ostavštinu na čuvanje. Povodom 105. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti pjesnika, prevoditelja, učitelja, dugogodišnjega urednika dječjih knjiga Grigora Viteza (1911. – 1966.) muzejska savjetnica i arhivistica Sonja Gaćina Škalamera 2016. godine priredila je izložbu i jedinstvenu e-publikaciju “Kad bi drveće hodalo: Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju”. Za prostor i prilike požeškog muzeja autorica je izložbu prilagodila uz pomoć svojih domaćina, a uz Vitezovu korespondenciju, fotografije, tiskanu građu i osobne predmete, požeškim klincima i klincezama otvorena je i čudesna Atun Tunova škrinja i bezbroj drugih zanimljivih, interaktivnih sadržaja.

“Poznati teoretičar književnosti Joža Skok je rekao da ono što je Ivan Brlić Mažuranić za hrvatsku bajku, Mato Lovrak za dječji roman, to je Grigor Vitez za modernu dječju poeziju.Veliko nam je zadovoljstvo što ovu izložbu možemo predstaviti u Gradskom muzeju Požega.Izložba prvi puta široj javnosti prezentira ukupnu pjesnikovu sačuvanu baštinu, a kroz 11 glavnih tematsko-kronoloških cjelina priča Vitezovu biografiju, ali nastojali smo kroz izabrane pjesme koje su autobiografskog karaktera ispričati i jednu lirsku biografiju. Vjerujem da će najzanimljivija biti cjelina “Iza brda plava” gdje smo kroz instalaciju šume, koja je vječna Vitezova inspiracija te plavog brda jer tako se zove i jedna od zbirki za djecu posjetiteljima omogućili prostor za zabavu, čitanje poezije i gledanje originalne građe na poseban način.Osim što ima niz interaktivnih sadržaja, izložba je dobro polazište za održavanje likovnih, dramskih i literarnih susreta. Naša želja je kao i većine muzeja da budemo mjesto susreta i međusobne komunikacije, a ova izložba je dobar povod da se vratimo svijetu poezije te sjetimo vremena u kojem je živio Grigor Vitez,” naglasila je autorica Sanja Gaćina Škalamera.

Prigodnim riječima na svečanom otvorenju izložbe okupljene je pozdravila ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Štefka Batinić, a izložbu je otvorila Ana Balog, učenica osmog razreda škole u Poljani, jedine škole u Požeško-slavonskoj županiji koja nosi ime Grigora Viteza. Posebni gosti “odradili” su poseban uvod u izložbu – glumci “Kazališta prijatelj” iz Zagreba Hrvoje Zalar, Anja Đurinović i Selma Mehić izveli su ispred muzeja oduševljenim velikim i malim posjetiteljima razigranu predstavu “Igra se nastavlja” temeljenu na svevremenskim Vitezovim stihovima. Večer za pamćenje i lijepe snove, izložba za pogledati još i još, sve do 13. lipnja.

Foto: Gradski muzej Požega

View the embedded image gallery online at:
http://www.muih.hr/novosti.html#sigProGalleria400ef98431

Umijeće šaranja tikvica u Slavoniji i Zlatovez na području istočne Hrvatske

U povodu 3. svibnja, Dana grada Vukovara i održavanja 1. festivala nematerijalne baštine „ SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ Gradski muzej Vukovar i Zavičajni muzej „Stjepan Gruber“ Županja pozivaju Vas na otvorenje izložbi: UMIJEĆE ŠARANJA TIKVICA U SLAVONIJI i ZLATOVEZ NA PODRUČJU ISTOČNE HRVATSKE

petak, 27. travnja 2018. u 12.00 sati
Dvorac Eltz
Vukovar

pozivnica zlatovez za web

Predstavljena knjiga „Muzej u loncu“ Maje Žebčević Matić

Sinoć je u Muzeju Mimara bilo pretijesno i to zbog predstavljena knjige "Muzej u loncu" autorice Maje Žebčević Matić, ravnateljice Gradskog muzeja Požega. Predstavljanje je vodila glumica kazališta Kerempuh, Požežanka Ines Bojanić. A uz autoricu o knjizi su govorile recenzentice Melanija Belaj i Tanja Kocković Zaborski te književnica Julijana Matanović.

Opširnije...

Preminuo Dragutin Bačmaga

Dragutin Bacmaga

Dragi naši kolege i prijatelji,

U dubokoj boli i tuzi javljamo da nas je 8.3.2018. nenadano napustio naš muzejski tehničar u mirovini Dragan Bačo Bačmaga (1956.-2018.). U 11 godina djelovanja kao muzejskog tehničara s entuzijazmom i ljubavlju sudjelovao je u postavljanju Zavičajnog muzeja Slatina, u oblikovanju prikupljene baštine u smislenu cjelinu i rado je sudjelovao u javnoj prezentaciji izložene građe. Prije svega, Dragan je bio odani kolega i još odaniji prijatelj na kojega smo se mogli osloniti u bilo koje doba dana i doba noći.

I u mirovini Dragan je brinuo o muzeju, o muzejskoj građi i o djelatnicima muzeja i hvala mu na tome!

Djelatnici Zavičajnog muzeja Slatina izražavaju sućut gospođi Nadi, sinu Danijelu, široj obitelji i prijateljima.

Komemoracija će se održati u ponedjeljak 12. ožujka u 12:00 sati u Zavičajnom muzeju Slatina, a pokop istog dana u 15:00 na slatinskom Gradskom groblju.

Dragane, nedostajat ćete nam!
Zavičajni muzej Slatina

 

Sekcija etnologa održala sastanak u Đakovu

Sekcija etnologa MUIH-a sastala se 22. veljače u Đakovu. Tema sastanka bila je uloga i značenje stručne prakse budućih etnologa u muzejima, a gosti Sekcije bili su predavači s Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru. Odjel je predstavila Doc.dr.sc. Danijela Birt koja je pojasnila ustrojstvo i način visokog obrazovanja kroz nove izazove za struku. Više o ulozi i značenju stručne prakse za studij etnologije i antroplogije pojasnio je Doc.dr.sc. Mario Katić nakon čega je uslijedila rasprava o trenutnom stanju, mogućnostima kao i unapređenju provedbe stručne prakse studenata etnologije i antroplogije. Muzealke, članice Sekcije govorile su o svojim iskustvima i izazovima.

Uslijedilo je predavanje „Znamenja smrti“ što se nadovezalo na kraće predstavljanje knjige „Smrt u dalmatinskom zaleđu – mirila od rituala do teatra“, autora Marija Katića. Više o svom radu s mirilima i nematerijalnoj kulturnoj baštini RH, kao i spomen obilježjima govorio je sam autor. Na ovaj način približio je dio posmrtnih običaja i promišljanja o njima kroz suvremene prakse kod nas i u svijetu našoj Sekciji etnologa.

Sastanak smo iskoristili i za razmijenu publikacija te kraće druženje.

View the embedded image gallery online at:
http://www.muih.hr/novosti.html#sigProGalleria3dc98584cf

Objava dobitnika Nagrada i Posebnih priznanja Hrvatskog muzejskog društva za 2016. godinu


Valentina RadosNa svečanoj dodjeli Nagrada Hrvatskog muzejskog društva, održanoj jučer (18.12.2017.) u Muzeju Mimara u Zagrebu, dodijeljene su Nagrade za životno djelo i Godišnje nagrade projektima realiziranim u 2016. godini. Ocjenjivački sud za dodjelu Nagrada HMD-a imao je težak zadatak izbora između 49 pristiglih prijava, ne samo zbog brojnosti prijava već i zbog njihove kvalitete, stoga su dodijeljena i Posebna priznanja.

Opširnije...

Etnologinja Dragica Šuvak dobila nagradu Hrvatskog etnološkog društva


DragicaU Zagrebu, 1. prosinca na tradicionalnom božićnom domjenku Hrvatskog etnološkog društva (HED) svečano je uručena nagrada za životno djelo „Milovan Gavazzi“ za iznimna postignuća na području etnološke muzeologije te doprinosu ugledu etnološke i kulturnoantropološke struke etnologinji Dragici Šuvak, muzejskoj savjetnici u Zavičajnom muzeju Slatina. 

Opširnije...

Stranica 1 od 42